Selecteer een pagina

Zelf aan de slag met professionele machines

De locatie voor ambachtelijke cursussen in Amsterdam

Hoe het werkt

Als je bij ons aan de slag wilt, zal jij je eerst moeten inschrijven. Dat is éénmalig en vooral bedoeld om elkaar eerst een beetje te leren kennen. Een aantal van de machines die wij hebben staan, zijn gewoon te gevaarlijk om zomaar te gebruiken. Lees daar meer over in onze ‘huisregels’. Waar je dan aan de slag kan lees je hieronder. Meer informatie over de kosten lees je op onze pagina met ‘werkplek prijzen’.

 

Algemeen

De eerste keer dat je langskomt gaan we eerst even om tafel zitten om je in te schrijven (dat ivm. de verzekering persoonsgebonden). Dan kunnen we ook vaststellen wat je wil en kan, teken je onze huisregels en krijg je ons Openbare WerkPlaats T-shirt. Vervolgens kan je direct per dagdeel bij ons aan de slag (een dagdeel is van 9 tot 13 uur en 13 tot 17 uur), 6 dagen per week (muv. zondag), door een werkplek te huren, inclusief het gebruik van onze vaste machines.

 

Houtafdeling

De houtafdeling is de grootste afdeling omdat hiernaar de meeste vraag is. Hier zijn aan de ene kant verschillende werkbanken beschikbaar en aan de andere kant staan alle grote machines zoals de ‘formaatzaag’ en ‘vandiktebank’. Daarnaast zijn universele houtbewerkingsgereedschappen beschikbaar voor alle gebruikers en meer specifiek (elektrisch) handgereedschap kan worden gehuurd.

 

Metaalafdeling

In de metaalafdeling draait het om ijzer, staal, RVS, aluminium en messing en alles wat daar van gemaakt kan worden. Naast een aantal werkplekken en een hoeveelheid basisgereedschappen, maken lasapparaten en alles wat daar op lijkt hier de dienst uit. Ook hier kan meer specifiek (elektrisch) handgereedschap worden gehuurd. Wij zijn bezig om een serie instructiefilms op te nemen: de basics in 10 minuten. Daar leer je kort wat er allemaal veilig mogelijk is.

 

Techniekafdeling

De techniekafdeling is waar de mechanische fabricaten (fietsen, motoren, machines, etc.) kunnen worden onderhouden, gerestaureerd of opgebouwd. In deze ruimte overheersen de draaibanken en de freesbank de ruimte. Een wisselende hoeveelheid (rest)materialen maakt dat niemand verlegen zit om een stukje metaal. Stralen, persen, buigen en knippen is ook mogelijk.


Overige materialen of bewerkingen

Voor vele overige materialen of bewerkingen van andere materialen, zoals kunststof of steen, kun je ook bij de Openbare Werkplaats terecht. Afhankelijk van de gewenste bewerking is gebruik te maken van de machines in de andere afdelingen of van specifiek daarvoor bedoelde apparatuur.