Selecteer een pagina

Zelf aan de slag met professionele machines

De locatie voor ambachtelijke cursussen in Amsterdam

Werkbank huren bij de Openbare WerkPlaats

Alles begint met een eigen tijdelijke werkplek. In dit geval een werkbank in een gemeenschappelijke ruimte, voldoende groot om aan het eigen werkstuk te werken. Het soort en de grootte van die plek is afhankelijk van waar je aan werkt en bepalen we in overleg. Je kunt ook altijd gebruik maken van zowel de hout- als metaalbewerkingsfaciliteiten.

Waarom de Openbare WerkPlaats?

Makkelijk per dagdeel te huren

Verhuur van de werkplekken, gereedschappen en machines gebeurt altijd per dagdeel van 4 uur: van 9.00 tot 13.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur (beschikbaarheid ‘s avonds is zeer beperkt).

De prijzen zijn helder; je betaalt wat je gebruikt.

De prijzen zijn helder; je betaalt wat je gebruikt. De teller gaat niet meteen bij elk onderdeel direct lopen, echter de kachel moet wel kunnen branden.

Snel beginnen

Bij de Openbare Werkplaats is het mogelijk om snel een werkbank te huren. Inschrijven bij de Openbare Werkplaats kost eenmalig € 25,-. Hiervoor krijg je een rondleiding door de werkplaats en leuk aandenken. Wij willen op dat moment ook graag weten wat jij wil gaan doen en wat je kan, zowel uit veiligheidsoogpunt, als om je zo goed te kunnen faciliteren. Tenslotte bespreken we onze ‘Huisregels’, waar je ook voor tekent.

Korting bij veelvoudig gebruik

Het is mogelijk om om vooraf een tegoed te storten op een zogenaamde ‘Kraskaart’, met 2 voordelen: je krijgt 10% korting op de reguliere prijzen vanaf een tegoed van € 200,- en je hoeft niet elke dag af te rekenen. Studenten krijgen 20% korting op de reguliere prijzen vanaf € 100,- tegoed.

Ontvang vrijblijvend meer informatie

Laat je gegevens achter, wij nemen contact op om het een en ander uit te leggen. Eventueel plannen we een tour van onze werkplaats in, zodat jij kan zien wat wij doen.

Neem zelf contact op

info@openbarewerkplaats.nl

+31 (0)20 468 0581

Cruquiusweg 78, 1019 AJ Amsterdam

Welke apparatuur hebben wij?

In de Openbare Werkplaats hebben we een groot aantal vaste machines waar je gebruik van kunt maken en dat is inbegrepen bij de huur van een werkplek, net als het gebruik van het aanwezige handgereedschap.Verder ben je vrij om je eigen elektrische en/of handgereedschap mee te nemen, maar we hebben ook een groot assortiment elektrische (accu)gereedschappen te huur.

Hout

Formaatzaag

Ook wel bekend als een paneelzaag of zaagtafel. We hebben er 2: met de grote kun je serieuse platen hout zagen (gelijmd, geperst of HPL van maximaal 3,2×3,2 meter). De 2e zaagt die we hebben kan 2,5×1,25 meter zagen. Beide kunnen ook diagonaal zagen en schuin zagen onder 45 graden. De zagen zijn op diepte instelbaar en er zit een voorritszaag op die voorkomt dat je een gerafeld randje aan de onderzijde van de zaagsnede krijgt bij bijvoorbeeld gelamineerd plaatmateriaal.

Schulpzaag

We hebben ook een schulpzaag. Optisch gezien een compacte formaatzaag, maar specifiek bedoeld om massief houten balken in de lengte door te zagen.

Vlakbank

Deze machine heeft als functie om (massief) ruwhout vlak en haaks te schaven. In een opening tussen 2 vlakke platen draait een rol met beitels waarmee een eventueel aanwezige kromming in het hout er uit wordt gevlakt (meestal door meermaals er overheen te gaan). Vervolgens kan dit vlakke deel tegen een verticale aanslag worden gehouden en het proces worden herhaald. Zo ontstaat één haakse en vlakke hoek in de balk.De maximale breedte is 50cm.

Vandiktebank

Deze grote kubus lijkt qua werking op de vlakbank, maar is ‘gesloten’. Een rol met beitels kan telkens een aantal millimeter van een massieve balk (nooit plaatmateriaal) afhalen om zo op de gewenste dikte uit te komen. De maximale door te voeren houtmaten zijn 53x30cm.

Metaal

Elektrisch lasapparaat

Deze hebben we in zowel groot als klein formaat en ze werken met staafjes (zogenaamde ‘electroden’), die op een speciale manier smelten en zo ontstaat dan een las. Oefening baart kunst!

MIG lasapparaat

Het apparaat voor meest toegankelijke manier van lassen (lees: snel resultaat). Hier wordt toevoegmateriaal in draadvorm door de lastoorts (het deel met het handvat) geleid als je op de knop drukt. We hebben er meerdere van, waarvan ook 1 die geschikt is voor het MIG lassen van aluminium. Ook het juiste beschermgas speelt hier een rol, maar of iets echt vast zit en mooi er uit ziet is een kwestie van meters maken.

TIG lasapparaat

Volgens een vergelijkbaar principe als bij de plasmasnijder, wordt een elektrische boogverbinding gemaakt tussen de punt aan het handvat (de lastoorts met wolfraam electrode) en het werkstuk. Hierdoor smelt het te lassen materiaal en vloeit het aan elkaar (al dan niet door extra materiaal toe te voegen). Hiermee zijn hele mooie lassen te maken, met een vaste hand en veel vaardigheid.

Puntlasapparaat

2 grote ‘vingers’ drukken het plaatmateriaal tegen elkaar en vervolgens wordt er voor de ingestelde tijd een gewenste hoeveelheid stroom door het materiaal geleid, geconcentreerd op 1 ‘punt’. De materiaaleigenschappen van metaal (lees: oppervlakteweerstand), zorgt ervoor dat de 2 delen aan elkaar vastlassen. Deze lastechniek is geschikt voor dun plaatmateriaal, waarbij vervorming door te veel hitte inbreng ongewenst is.

Techniek

Draaibank

Dit is een machine waarbij het snijgereedschap stilstaat en het werkstuk draait (tot ca. 30cm diameter en 100cm lang). Met de vele verschillende beitels kan je een veelvoud aan cilindrische vormen maken met deze zogenaamde ‘verspanende’ techniek. Dat zijn de stukjes metaal die je van je werkstuk afhaalt om tot het gewenste eindresultaat te komen.

Freesmachine

Deze kolos is een precisie-instrument en kan in allerlei richtingen en in vele standen bewegen om zo uit in- of opgeklemde werkstukken materiaal met hele kleine toleranties te verwijderen (frezen).

Tafelboor

Een vaste boormachine die met verschillende snelheden kan draaien. Doordat de machine verstelbaar is in hoogte en voorzien is van een aanslag en desgewenst een machineklem, is het mogelijk om snel achter elkaar gaten te boren, met gering gevaar voor bijvoorbeeld het wegslaan van het werkstuk.

Zandstraalcabine

Deze kast heeft iets weg van een couveuse, kijkend naar het ruitje en de ingebouwde handschoenen. Binnenin kan een (metalen) object worden geplaatst, waarvan bijvoorbeeld de verf verwijderd moet worden. Binnenin zit een spuit aan een slang. Daardoor wordt grit (fijne maar scherpe korrels) geblazen. Hiermee wordt het te behandelen oppervlakte schoon gestraald.

Neem een kijkje bij de Openbare Werkplaats

Ben je een professional, ontwerper, ambachtsman/vrouw of hobbyist? Dan kun je direct in onze WerkPlaats aan de slag! De Openbare WerkPlaats is dé plek voor iedereen die wil werken met hout, metaal en techniek, maar niet de beschikking heeft over de nodige ruimte en professionele machines of gereedschappen. Liever kijken dan lezen? Bekijk de video!

Opzoek naar een afsluitbare ruimte voor een langere periode?

Je kunt bij de Openbare Werkplaats ook een eigen afgesloten werk-/atelierruimte huren, binnen de ring A10 en met gratis parkeergelegenheid als je aan het werk bent. We hebben 3 maten: 30, 40 en 55m2 (allen met half werken & half opslag).

Elke ruimte bestaat uit een afsluitbaar deel van op de begane grond, met verlichting en elektra aansluitingen (16A 220V en 380V) en een zolder/opslag van iets kleinere afmetingen. De eigen ruimte is 24/7 toegankelijk.

Ontvang vrijblijvend meer informatie

Laat je gegevens achter, wij nemen contact op om het een en ander uit te leggen. Eventueel plannen we een tour van onze werkplaats in, zodat jij kan zien wat wij doen.